GASZTROTÚRA II.

CSALOGÁNY 26.
http://www.csalogany26.hu/


Hallottak már a fenti étteremről? Én már sokat, de igazából csak a közelmúltban sikerült szemügyre venni.
Asztalfoglalás, majd délután 2 órára hétvégén, majd közlés: "csak 15 óráig van konyha". Hoppá, ez mit jelent? "Ha fél 3-ra mennénk csak, mert késünk, fél óránk van az ebédre." Oké, elvégre szeretem a pontosságot, ott leszünk időben."
Így is történt. Viszonylag levegős hely, ki lehet ülni az utcára is, mi inkább egy benti helyet választottunk. Valószínűleg az asztalok helyét a mosdóból spórolták le, mert ott egy kismamával csak úgy fértem el, ha valamelyikünk visszalépett az étterembe. Sebaj! Elvégre mindenki enni jön ide!
Házi bodzaszörp: finom, de szerintem az enyém lényegesen jobb. Nem volt túlbonyolítva, egyszerű, sima, klasszikus íz. Az étlap elsőre rettentő bonyolult, de kedvesen segítenek eligazodni. Mivel szeretem a napi ajánlatokat én főleg abból csemegéztem.
Előételek: hízott kacsamáj cékla és gombasalátával. Finom, ízletes fogás. Egyetlen apró kritikát tudnék csak felhozni: a májat én egy gondolattal tovább sütöttem volna. De persze különbözőek vagyunk és így kerek a világ! Másik előétel: Szent Jakab kagyló füstölt pisztráng krémmel és marinált paprikával. A paprika isteni volt, a hal nekem kevésbé ízlett. Legutóbb szintén egy jó nevű étteremben volt szerencsém ugyanilyen kagylót enni, de valahogy nekem nem ízlik. A krém finom volt, eltekintve a sok szálkától.
Lássuk a főételeket: Malackaraj lilakáposztával és grillburgonyával. Malac KIVÁLÓ!!! Elsőosztályúan elkészített Zalában nevelt malacka. Puha, omlós, malac ízű fogás. Lilakáposzta szintén egyszerűen elkészítve, semmi flikk-flakk. Na de most jön a java: Angus bélszín sous-vide-olva, majd kéregsütés. FANTASZTIKUS! Valószínűleg az óceán túlpartján már ehettem ilyen csodát, csak nem tudtam mitől ilyen az a steak. Ráfogtam az amerikai vagy argentin marhára, valószínűleg többet legelnek, mint hazai barátaik. Ez is lehet az oka, de az elkészítés is. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a bélszínt, hogy kóstolja meg. A sous vide-olás iránti érdeklődésem azonban nem áll meg itt, remélhetőleg lesz még ennek folytatása....
És jöjjenek a desszertek: előre gyártott pohárkrémek voltak az ajánlatban. Nem bíznak semmit a véletlenre. Ez biztosan sikerül!
Viszont akkor sem ízlett nekem- bár tudom, hogy őrült nagy divat zöldségeket desszertként elkészíteni-a vaníliás spárgakrém. Pedig tudják mennyire szeretem a spárgát, de ez kiverte nálam a biztosítékot. Szerintem ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Szegény finom spárát így megerőszakolni, igazán nem való tiszteletreméltó feladat...Viszont a joghurtos-gyümölcszselés párja finom volt.
Összességében mindenkinek meleg szívvel ajánlom a helyet, aki szereti a nemzetközi konyhát. A kiszolgálás kellemes, gyors. Segítőkészség jellemezi a személyzetet.Új ízeket lehet kipróbálni, a közepesnél valamivel magasabb árkategóriában. De megéri!