2013. június 14., péntek

SÜLT PAPRIKÁS JÉGHIDEG GAZPACHO

Bevallom őszintén, még soha sem készítettem gazpachot. Pedig a Férjem sokszor szinte könyörgött, amikor a gasztroújságokat megvettem és a hasonló recepteknél gyorsan továbblapoztam, hogy tegyek egyszer vele végre egy próbát.
Eljött az idő, kipróbáltam, őrülten finom, biztos hogy sokszor fogom még idén nyáron megismételni.
Már csak a jó idő hiányzik hozzá, hiszen például ma is a szigetország egész éves esőmennyisége szakadt a nyakamba. Én legalábbis úgy éreztem.... Ennek köszönhetően a fűnyírás heti rendszerességű lett, bármi szívesen kinő a kertben pillanatok alatt, legyen az dudva vagy virág....

Viszont ha meleg van, fűnyírás után milyen jólesik egy ilyen finom leves.....
Helló nyár, ide is benéznél???!!!






Hozzávalók 4-6 személyre:

2 db kápia paprika
1 fej fokhagyma
kevés olívaolaj
pici só
600 ml zöldség alaplé (szobahőmérsékletű)
2 nagy paradicsom
3 szél újhagyma fehér része
5 db kisebb retek
fél kígyóuborka
kis csokor friss bazsalikom
kis csokor friss petrezselyem

bors


a tálaláshoz:
pirított kenyérkocka
kevés sherryecet (ízlés szerint)
néhány jégkocka




  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy sütőlapra alufóliát fektetek, kevés olívaolajjal meglocsoolom, majd ráteszem a megmosott paprikát. Kevés sóval megszórom, és az alufóliával szorosan betekerem. A héjas, egész fej fokhagymát megskalpolom (a fejének a felső harmadát éles késsel levágom) majd egy  másik darab fóliára helyezem, meglocsolom ezt is olajjal, kicsit sózom, és szintén az alufóliával szorosan kis csomagba tekerem. A sütőlappal együtt betolom őket a meleg sütőbe és kb 20 perc alatt megsütöm. Ha kész kiveszem, és langyosra hűtöm. 
  2. Kevés vizet felforralok (vízforralóban vagy kis lábasban). A paradicsomokat megmosom, az aljukon kereszt alakú bemetszést ejtek egy éles késsel. Pár percre a forró vízbe teszem, majd héjukat lehúzom.  A húsát nagyobb kockákra vágom, majd félreteszem. 
  3. A hagymát, a retket és az uborkát nagyobb darabokra vágom (keveset félreteszek belőlük amiket kisebbekre vágok, ez tálaláskor a leves tetejére kerül díszítésnek) és egy álló turmix edényébe teszem. (ha valakinek nincs ilyen, tegye az egészet egy magas lábasba és botmixerrel pürésítse.)
  4. A sült paprikák héját és magját eltávolítom, a húsát a zöldségekhez adom. A megsült fokhagymát kezembe veszem, és a gerezdeket egy kés segítségével óvatosan kiszedegetem, majd ezt is a zöldségekhez adom. 
  5. Felöntöm az alaplével, hozzáadom a durvára vágott petrezselyem és bazsalikom leveleket majd az egészet simára turmixolom. 
  6. Tálalás előtt hűtőben tárolom legalább 1-2 órát, legjobb ha egy egész éjszakát. 
  7. Jégkockával, kenyérkockával és az apróra vágott zöldségekkel, ízlés szerint pici ecettel tálalom. 






4 megjegyzés:

  1. Nem tudom mit dícsérjek jobban a receptet vagy a képeket? :)
    Mindegyik fantasztikus!!

    VálaszTörlés
  2. Szerelmes lettem a képeidbe! Ezek egyszerűen gyönyörűek! Újságban nem látni ilyet...

    VálaszTörlés
  3. De guszták, nagyon megkóstolnám!:)

    VálaszTörlés
  4. Hú, ez most nagyon-nagyon tetszik. Képek is, recept is.

    VálaszTörlés