2013. május 1., szerda

BÁRÁNY CASSEROLE ZSEMLEGOMBÓCCAL

A casserole olyan egytálétel a franciáknak, mint nekünk a gulyás. Tájegységenként változik ki hogyan készíti, mi kerül bele, egyetlen dolog biztos benne: casserole edényben készül! Ez olyan vasedény, ami szorosan záródó fedővel rendelkezik, nincs műanyag része így sütőben is, tűzhelyen is egyaránt használható. Ebben pedig benne rejlik az az előnye is, hogy "mindent bele" módon egy edényben készült el az étel, így az összes íz benne koncentrálódik, nem pedig három különböző serpenyőben. Vagyis sietős napokon is elég némi előkészület, és a sütőben órákon át magára hagyva megszületik a végeredmémy.....

A gyerekek miatt a casserole-t már szinte mindig gombóccal készítem (nekik ez e kedvenc részük belőle), és nem külön sós vízben teszem fel főni, hanem a kész ételben főzöm puhára. Így a gombócot is átjárja az ízek harmóniája.....

. Ezt a receptemet nevezem a Rosalia Borkultúra receptverseny játékára.


Hozzávalók egy kb 4 literes vasedényhez:

60 dkg bárnycomb (kockára vágva)
2 evőkanál liszt
1-2 evőkanál olívaolaj
fél póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl rosé bor
kb 1,5 l alaplé
2 db sárgarépa
1 szál szárzeller 
1 TV paprika
1 szál rozmaring
kis csokor petrezselyemzöld
kis csokor kakukkfű

a gombócokhoz:

3 db zsemle
1 dl tej
1 evőkanál olaj

kis csokor újhagyma
1 evőkanál liszt
2 tojás
kis csokor petrezselyemzöld


  1. A húst megmosom,  a felesleges zsírt eltávolítom. Lecsepegtetem, majd beleforgatom a lisztbe.
  2. Közben a vasedényt közepes lángon felteszem a tűzhelyre, megmelegítek benne 1 evőkanál olajat. A sütőt 200 fokra előmelegítem.
  3. Ha már elég meleg az olaj, beleteszem a lisztbe forgatott húst, kb 2-3 részletben. Egyik oldalát pár perc alatt megpirítom, majd átforgatom, ha az is megpirult tálra szedem, és folytatom a következő adaggal. Ha minden hús ilyen módon elkészült, a visszamaradt zsíradékon (ha nem maradt, adok még hozzá egy evőkanál olajat) megdinsztelem az apróra vágott póréhagymát. (A liszt miatt lehetséges, hogy a hús letapad az edény aljára, de ez nem baj, csak leégnie nem szabad! Az olajjal viszont bánjunk csínján, mert ha túl sokat teszünk az elkészült étel tetején fog úszkálni!)
  4. Az alaplevet egy kisebb lábasban megmelegítem. Ha a hagyma megpuhult visszateszem a húst, összekeverem és felöntöm a fehérborral. Addig hagyom párolódni, amíg az alkohol tartalma elillan. Ezután felöntöm a meleg húslevessel, hozzáadom a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, a reszelt fokhagymát, a vékony karikára vágott zellert, szintén felaprított paprikát, majd jól elkeverem. 
  5. A rozmaringot, kakukkfüvet, és petrezselyemzöldet összekötöm (bouqet garni) és hozzáadom az ételhez. Lefedem és kb 1,5 óra hosszáig a sütőben sütöm (félidőben átkeverem).
  6. 1 óra letelte után összeállítom a gombócot: a zsemléket kockákra vágom és a meleg sütőben aranybarnára pirítom. (Célszerű olyan edényt választani ami befér a casserole mellé a sütőbe, vagy még a hús sütése előtt megpirítani a zsemléket.)
  7. A tojást, tejet, sót, olajat villával felverem. Hozzáadom az újhagymák karikára vágott fehér részét. Beleforgatom a zsemlekockákat,  megszórom a liszttel és kb 5 percig állni hagyom. Ennyi idő alatt a zsemle megszívja magát és könnyebben lehet majd formázni. 
  8.  A sütőből 1,5 óra után a húst kiveszem, és vizes kézzel megformázom a gombócokat, majd beteszem a hús mellé. (Ha a szaftja elfőtt volna-persze vasedényben nem fog- kevés vízzel vagy alaplével pótolom) Kb 10-15 percre visszateszem a sütőbe mostmár fedő nélkül, félidőben átforgatom és ha megpuhult kiveszem. Melegen tálalom. 

5 megjegyzés:

  1. Ha nem is bárányból, de valamilyen "zsenge-sovány" húsból el fogom készíteni.. Nagyon tetszik!!! Pont van is egy régi-régi ovális öntött vas edényem. Szuper guszta!

    VálaszTörlés
  2. Fél kg báránycomb van a hűtőben. Mi lesz belőle? Ez a fenséges étel. Majd beszámolok.

    VálaszTörlés
  3. Bárányt ritkán eszünk, de én is nagyon kedvelem az ilyen egytálételeket:) A gombóc nekem újdonság ehhez az ételhez, de szuper ötlet, az én családom is szeretné.

    VálaszTörlés
  4. Megcsináltam és isteni lett. Mindenkinek nagyon ízlett, felvettem a családi receptkönyvbe, biztos fogom még készíteni.
    Kívánom, hogy nagyon szép eredményt érj el vele a receptversenyen.

    VálaszTörlés
  5. Lányok, nagyon örülök, hogy tetszik Nektek. Ez olyan igazi család étel, mindent egy edénybe bele és órákon át magára hagyva kiforrja magát a sütőben. Csirkéből is szoktam készíteni, így: http://coffeinmentes.blogspot.co.uk/2012/08/csirkes-zoldseges-casserole.html
    Illetve marhából, barnasörrel párosítva. Próbáljátok ki őket is!

    VálaszTörlés