2011. július 19., kedd

CUKKINI RÖSZTI


Az egyik hétvégén Anyukám egy nagy halom cukkinit nyomott a kezembe. Egyik nagyobb volt, mint a másik, de Ő azt mondta: "Kislányom, ami nem jó, dobd ki, ami még használható valamire, csináld meg!" Gondoltam, hogy kidobni szentségtörés lenne, hiszen a kertben nevelgette, locsolgatta, valami nemes célra kellene felhasználni. Na jó, de mit csináljak belőle?! A cukkini főzelék nem igazán kedvenc errefelé, így az szóba sem jöhetett. Minden más elég laposnak tűnt, így tócsni, mackó, lapcsánka, vagy elegánsabb nevén röszti vált belőlük. Finom volt, és igazi zöldség íz érződött rajta!
Én a lapcsánkát Nagymamám receptje szerint szoktam kivitelezni, vagyis kevés liszttel meglehetősen rugalmasra hagyom, és végső ízét a fokhagymától és a sok friss petrezselyemtől nyeri el.

Hozzávalók:

1 kg cukkini (lehet nagyobb méretű is, itt igazán nem számít a zsengeség)
1 tojás
2 púpos evőkanál liszt
1 kis csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma

olívaolaj




A cukkinit meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Alaposan besózom és fél órát állni hagyom. A kieresztett levet alaposan kinyomkodom és egy tiszta tálban összekeverem a tojással, liszttel, reszelt fokhagymával, aprított petrezselyemmel. Ha szükséges, még megsózm. Kevés olívaolajat hevítek egy serpenyőben és azonnal sütni kezdem őket. Kb egy evőkanálnyi masszát simítok el kör formára adagonként. Ha megpirult az egyik oldala, átforgatom őket. Köretként is tálalható, de önmagában is finom.



Nem lehet elég korán elkezdeni!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése